top of page

CAHÄ°T ARF

Cahit_arf.jpg

TÜRKÇE

Matematik ve fizik bilgini (D. 11 Ekim 1910, Kayalar / Selanik – Ö. 26 Aralık 1997, Ä°stanbul). Dünya çapında ünlü bir matematikçi ve fizikçidir. Henüz iki yaşında iken, Selanik’in Balkan Savaşı sırasında Yunan ordusunun denetimine girmesi üzerine, ailesi Ä°stanbul’a yerleÅŸti. Ä°stanbul'da dört yaşındayken okula baÅŸladı.1919’da dokuz yaşında iken ailesi ile birlikte Ankara'ya taşındı. Aile buradan ayrılarak, yine kısa bir zaman için Ä°stanbul’a döndü ve daha sonra Ä°zmir’e yerleÅŸtiler. Cahit Arf’ın matematiÄŸe ilgisi Ä°zmir yıllarında baÅŸladı. Daha ilkokuldayken, Pisagor teoreminin geometrik ispatını anlamıştı.  Ä°spatta çizilen ÅŸekil eÅŸeÄŸin kulaklarına benzetildiÄŸi için, eskiler bu teoreme “EÅŸek Teoremi” de derlerdi. Cahit Arf’in, Ä°zmir'deki öÄŸrenimi sırasında,  Öklid geometrisinden sorular çözmeye matematik öÄŸretmeni tarafından teÅŸvik edildiÄŸi bilinmektedir.

1926 yılında, ailesi, Fransa'da iyi bir eÄŸitim almasının daha uygun bir seçenek olduÄŸuna karar verdi. Böylece, Cahit Arf lise öÄŸrenimi için 1926’da Fransa’ya gönderildi.  Fransa'da Ecole Normale Superieure'de 1932'de tamamladığı yüksek öÄŸreniminin ardından, Kastamonu Lisesi’ne öÄŸretmen olarak atanmak istedi. Ancak çevresinin yardımı ve yönlendirmesi ile bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öÄŸretmenliÄŸi yaptıktan sonra, 1933’teki üniversiteler reformu kapsamında, Ä°stanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne doçent adayı olarak atandı.

Cahit Arf, 1937’de doktorasını yapmak için gönderildiÄŸi Almanya Göttingen Üniversitesi’nde tez hocası Hasse ile birlikte kariyerini yükseltmek için çalıştı. Bu çaba sonucunda, matematikte “Hasse-Arf Teoremi” olarak bilinen ünlü sonucu da içeren doktora çalışmasını 1938’de tamamladı. 1938 yılından Cahit Arf cebir, sayılar teorisi, elastisite teorisi, analiz, geometri ve mühendislik matematiÄŸi gibi çeÅŸitli alanlarında yaptığı çalışmalarla matematiÄŸe temel katkılarda bulunarak, yapısal ve kalıcı sonuçlar elde etti. Hasse’nin ısrarı ile çalışmalarına devam etmek için bir yıl daha Almanya’da kaldı ve bu sırada yine matematiÄŸe çok önemli bir katkısı olarak “Arf DeÄŸiÅŸmezleri”ni buldu.  Ä°lk bilimsel çalışması 1939 yılında Almanya’nın ünlü bir matematik dergisi olan “Crelle Journal”de yayımlandı.

Türkiye’ye döndükten sonra 1943’te Ä°stanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde profesör oldu. Cahit Arf, bir problemle uÄŸraÅŸtığı ve karakteristiÄŸi iki olan cisimler üzerindeki kuadratik formları çok iyi bir biçimde sınıflandırdı. Bunların invariantlarini, yani deÄŸiÅŸmezlerini inÅŸa etti. Bu invariantlar dünya literatüründe "Arf Invariantlan" olarak geçmektedir. Bu çalışması 1944 yılında “Crelle” dergisinde yayınlandı ve Cahit Arf'i dünyaya tanıttı.1955’te de ordinaryüs profesörlüÄŸe yükseltilerek, 1962’ye kadar Ä°stanbul Üniversitesi’nde çalıştı. 1963’te Robert Kolej'de matematik dersleri vermeye baÅŸladı. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK) bilim kolu baÅŸkanı oldu. 1966’da Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne giderek Princeton ve Kaliforniya Üniversiteleri’nde çalıştı. 1967’de Türkiye’ye döndüÄŸünde Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi’nde çalışmaya baÅŸladı. Türkiye Bilimsel Teknik AraÅŸtırma Kurumu, TÜBÄ°TAK’ın kurulmasında çok etkin rol oynadı. Gebze’deki Marmara AraÅŸtırma Merkezi’nin kuruluÅŸunda görev aldı.

 

Cahit  Arf, 1980 yılında üniversitedeki görevinden emekliye ayrıldıktan sonra TÜBÄ°TAK'a baÄŸlı Gebze AraÅŸtırma Merkezi'nde görev aldı. 1985 ve 1989 yılları arasında, Türk Matematik DerneÄŸi’nin baÅŸkanlığını yaptı. Bütün Türk matematikçilerine dolaylı ya da doÄŸrudan bir biçimde esin kaynağı olmuÅŸ, yaptığı uyarılar ve verdiÄŸi fikirlerle çevresindeki tüm matematikçilerin ufkunu geniÅŸletmiÅŸ ve çalışmalarını yeni bir bakış açısıyla yönlendirmelerini saÄŸlamıştır.

Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi’nde çalışırken dünyadan kopuk bir bilim adamı olmadığını defalarca kanıtladı. Cahit Arf’ın uzlaÅŸmacı, fakat ilkelerinden ve bilim adamı kiÅŸiliÄŸinden ödün vermeyen ilkeli bir bilim insanı olduÄŸu bilinmektedir. Cebir konusundaki çalışmalarıyla tüm dünyada ün kazandı. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliÄŸi konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan deÄŸiÅŸmezlere iliÅŸkin "Arf DeÄŸiÅŸmezi" ve "Arf Halkaları" gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları, onun, matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını saÄŸladı. “Arf DeÄŸiÅŸmezi”nin förmülü ÅŸöyledir: arf(g)=nSigmaÄ°=1 q(a;)q(b;)E Z2. Cahit Arf, matematiÄŸi bir meslek dalı olarak deÄŸil, bir yaÅŸam tarzı olarak görmüÅŸtür. ÖÄŸrencilerine sürekli: “MatematiÄŸi ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın.” demiÅŸtir.

Matematik literatürüne "Arf Halkaları”, “Arf DeÄŸiÅŸmezleri”, “Arf Kapanışı" gibi kavramların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" ile anılan teoremleri kazandırdı. Dünya matematik literatürüne "Arf Teoremi" ile giren ve “Türkiye'nin Einstein”ı olarak kabul edilen Cahit Arf, bilime deÄŸer veren bir insan, araÅŸtırıcı zekâsını kullanarak Türk bilim ve akademik çevrelerine örnek olan ender kabiliyetlerimizdendir. 

Son yıllarda da matematiÄŸin biyoloji bilimi içindeki olası uygulamaları üzerinde çalışmalar yapmıştı.  1948’de Ä°nönü Ödülü’nü kazandı. 1974’de TÜBÄ°TAK Bilim Ödülü, 1980’de Ä°TÜ ve KTÜ Onur Doktorası, 1981’de de ODTÜ Onur Doktorası’nı aldı. Genç yaÅŸta Mainz Akademisi Muhabir ÜyeliÄŸine seçildi ve Türkiye Bilimler Akademisi Onur Üyesi oldu. Fransa 1994’te “Commandeur des Palmes Academique” ödülünü ona takdim etti. Japon asıllı Türk matematikçisi Prof. Dr. Gündüz Ä°keda'nın deyimiyle, “Cahit Arf, Türkiye'nin ÅŸimdiye deÄŸin sahip olduÄŸu en yetenekli matematikçisi”dir. 10 Türk Lirası’nın arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf’ın portresi yer almaktadır. Cahit Arf’ın “Arf DeÄŸiÅŸmezi”nden alınan bir kesitin yanı sıra “aritmetik diziler, abaküs, sayılar ve bilgisayar teknolojisinin temeli olan sayısal sistemi belirten ikili (Binary) sayı sistemini ifade eden rakamlar” gibi matematik ile ilgili motifler de 10 Türk Lirası’nın arka yüzünü tamamlayan unsurlardır.

Ülkemizde matematik biliminin son elli yıllık geçmiÅŸinin öncü kiÅŸisi olmanın yanı sıra, Cahit Arf’ın toplum sorunlarına ilgisi, ülkesine baÄŸlılığı, üniversite ve genel olarak eÄŸitim sorunlarına karşı duyarlılığıyla, çoÄŸu kez genç meslektaÅŸlarının görüÅŸlerine ve deneyimlerine baÅŸvurdukları, sıkışık dönemlerde doÄŸru bildiÄŸinden ÅŸaÅŸmaz kararlı kiÅŸiliÄŸini örnek aldıkları bir "hocaların hocası" oldu. O bütün yaÅŸamı boyunca doÄŸru bildiÄŸini açık açık söylemekten hiç çekinmemiÅŸtir. Alanıyla ilgili olarak birçok makale kaleme alan, içte ve dışta birçok konferanslar veren Cahit Arf’ın yayımlanmış ‘Anlamak’ Tutkunu Bir Matematikçi (ortak, 2006) adlı bir de kitabı vardır.

Prof. Dr. Erdal Ä°nönü, Cahit Arf hakkındaki bir yazısında ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulunmuÅŸtur:

“…Bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. Cahit Arf, Türkiye’de matematiÄŸin o günlerden bu günlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır.”

Prof. Dr. Tosun TerzioÄŸlu ise ÅŸu görüÅŸünü dile getirmiÅŸtir:

“Cahit Arf'ı ilk tanıyan bir kiÅŸi onun sadece matematiÄŸe ilgi duyan bir insan olduÄŸu izlenimi edinebilirdi. Matematik her ÅŸeyin üzerinde ve ötesindeydi Cahit Bey için. Ancak onun TÜBÄ°TAK'ın kurulmasında ve geliÅŸmesinde gösterdiÄŸi çabayı ve özeni bilenler Cahit Arf'ın öyle içine kapanık, matematikle uÄŸraÅŸan dış dünyayla ilgilenmeyen bir kiÅŸi olmadığını bilirler. MühendisliÄŸin günlük hayattan doÄŸan problemlerine her zaman ilgi gösterirdi. Ama, bu probleme mutlaka matematiksel bir model bulmaya da çabalardı. Hele de bir de pratikten gelen bir problemi matematik olarak çözüme kavuÅŸturursa pek keyiflenirdi. DeÄŸerli bilim adamı yine o mitolojik kahramanlardan olan rahmetli Mustafa Ä°nan ile böyle bir iÅŸbirliÄŸi yapmış ve Ä°nan'ın köprülerde gözlemleyip araÅŸtırdığı bir sorunun matematiksel kesin çözümünü vermiÅŸti.”

​

ENGLISH

Mathematics and physics scholar (B. 11 October 1910, Kayalar / Thessaloniki - D. 26 December 1997, Istanbul). He is a world-renowned mathematician and physicist. When he was only two years old, his family settled in Istanbul when Thessaloniki came under the control of the Greek army during the Balkan War. He started school in Istanbul when he was four years old. He moved to Ankara with his family in 1919 when he was nine years old. The family left here, returned to Istanbul for a short time, and then settled in Izmir. Cahit Arf's interest in mathematics started in Ä°zmir. While he was still in elementary school, he understood the geometric proof of the Pythagorean theorem. Since the figure drawn in the proof is compared to the ears of a donkey, the ancients also called this theorem the "Donkey Theorem". It is known that Cahit Arf was encouraged by his mathematics teacher to solve questions from Euclidean geometry during his education in Izmir.

 

In 1926, his parents decided that a good education in France was the more appropriate option. Thus, Cahit Arf was sent to France in 1926 for high school education. After completing his license education at Ecole Normale Superieure in France in 1932, he wanted to be appointed as a teacher to Kastamonu High School. However, after working as a mathematics teacher at Galatasaray High School for a while with the help and guidance of his surroundings, he was appointed as an associate professor at the Faculty of Science of Istanbul University within the scope of the university reform in 1933.

 

Cahit Arf worked with his thesis teacher Hasse to raise his career at the University of Göttingen, Germany, where he was sent to do his doctorate in 1937. As a result of this effort, he completed his doctorate study in mathematics in 1938, including the famous result known as the "Hasse-Arf Theorem". Since 1938, Cahit Arf made fundamental contributions to mathematics with his studies in various fields such as algebra, number theory, elasticity theory, analysis, geometry and engineering mathematics, and achieved structural and permanent results. At the insistence of Hasse, he stayed in Germany for one more year to continue his studies, and in the meantime, he found "Arf Invariants" as a very important contribution to mathematics. His first scientific work was published in the "Crelle Journal", a famous mathematics journal in Germany, in 1939.

 

After returning to Turkey in 1943 he became a professor at Istanbul University Faculty of Science. Cahit Arf classified quadratic forms on bodies whose characteristics are two and that he is dealing with a problem very well. He built their invariant, their invariance. These invariants are mentioned as "Arf Invariantlan" in world literature. This work was published in the journal "Crelle" in 1944 and introduced Cahit Arf to the world. In 1955, he was promoted to professorship and worked at Istanbul University until 1962. He started teaching mathematics at Robert College in 1963. In 1964, he became a chairman of the science arm of the Scientific and Technical Research Council of Turkey (TUBITAK). He went to the United States in 1966 and worked at Princeton and California Universities. When returned to Turkey in 1967, he began working at the Middle East Technical University. He helped a lot in the establishment of the Scientific and Technical Research Council of Turkey (TUBITAK). He took part in the establishment of the Marmara Research Center in Gebze.

 

After he had retired from his job at the university in 1980, he worked at the Gebze Research Center affiliated with TÜBÄ°TAK. Between 1985 and 1989, he was the president of the Turkish Mathematical Society. He inspired all Turkish mathematicians directly or indirectly, expanded the horizons of all mathematicians around him with his warnings and ideas, and enabled them to direct their studies with a new perspective.

 

When he worked at the middle east technical university(ODTÜ), he proved many times he's not an out world, science man. Cahit arf was known a

 

Compromiser but no gave up him swerve principle.

 

He was famous for the world him algebra works while Arf worked the solution with a ruler and diverse synthetic geometry, and he found arf variable and arf rings. And this makes him a famous mathematician. Arf, variable like this:arf(g)=nsigmaÄ°=1 q(a;)q(b;)E Z2.Cahit arf he does not do mathematics an occupation he seems a life type he always said the student of him: don't memorize,mathematic do it yourself and understand, in the mathematic literature arf rings arf variable and arf closest as well as hasse arf theoretical it's been a make sense. He's entered the world mathematicians and he's was known a Turkish einstein and Cahit arf appreciate science and he uses his intelligence of science including he's a most valuable science mans in turkey also Arf set an example academics works. Last years Arf researched the relevance of biology and mathematic he won in 1948 Ä°nönü prize, in 1974 tübitak(the scıentıfıc and technologıcal research councıl of turkey) prize. Ktü and itü vertebra doctorate in 1980, in 1981 odtü vertebra doctorate. He selected the when he is a young man mainz academia, correspondent jury, and he starts the duty of Turkish science academia honorary member. in France 1994 commandeur des palmes académiques prize recived Arf. of descent japanes turkish prof.dr. gündüz Ikeda says about Cahit arf he' is the best American turkey has been in the all of the time. 10 Turkish lira has had his photo and his theory about arf theory Besides the abacus, arithmetic sequences and the basic the system of the computer(binary) it is completed the 10 Turkish lira backside.

 

In addition to being the pioneer of the last fifty years of mathematics in our country,Cahit Arf's interest in social problems,loyality to his country,with his sensitivity to university and education problems in general,often refer to the views and experiences of their young colleagues,He became a "teacher of the professors" whose personality was imitated because he knew it correctly in tight times.He has never hesitated to openly say that he knows the truth all his life.He has written many articles on his field,Cahit Arf, who gave many conferences both inside and outside, has also published a book called "Understanding" a Passionate Mathematician (partner, 2006).

 

Prof.Dr.Erdal Ä°nönü,in an article about Cahit Arf, the following comments were made:

“...It was unimaginable that deep mathematics topics would be discussed in our country, where people who knew integrals were considered mathematicians and those who knew exponential functions were considered to be great mathematicians.Cahit Arf's math in Turkey in the coming days from the day he has played the largest role.”

 

Prof.Dr.Tosun TerzioÄŸlu expressed the following opinion:

“The first person to know the ignorant Cahit Arf could have the impression that he was just a person interested in mathematics.Math was above and beyond everything for the Mr.Cahit.

 

However, they know that the effort and care she showed in the establishment and development of the TÜBÄ°TAK, the Cahit Arf is not an introverted person who deals with mathematics and is not interested in the outside world.He was always interested in the problems of engineering that arise from everyday life.But he would definitely try to find a mathematical model for this problem.Especially if he could solve a problem derived from practice mathematically, he would enjoy it.The valuable scientist had made such a cooperation with the late Mustafa Ä°nan, one of those mythological heroes, and gave the mathematical exact solution of a problem that Ä°nan observed and investigated on the bridges.”

cahir atf.jpg
bottom of page