top of page

ÖZLEM TÜRECİ-UĞUR ŞAHİN

resimid_122477401_12247740_16_9_16050927

TÜRKÇE

ÖZLEM TÜRECİ

 

Özlem Türeci (d. 6 Mart 1967, Lastrup, Aşağı Saksonya), Alman immünolog, girişimci, akademisyen ve bilim insanı.

Kanser araştırmaları konusunda deneyimli bir araştırmacı olan Türeci, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularındandır ve baş tıbbi sorumlusudur. Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapmakta ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde dersler vermektedir. Almanya'nın Mainz şehrindeki Bireyselleştirilmiş Bağışıklık Müdahalesi Takımı'nın (Ci3) da kurucularındandır. Kurucularından olduğu Ganymed Pharmaceuticals adlı şirket, günümüzde Japon firması Astellas'ın alt şirketi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

YAŞAMI

İstanbul göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 6 Mart 1967 tarihinde Batı Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinin Lastrup kentinde doğdu. Rize, Fındıklı kökenli olan babası Katolik hastanesinde cerrah olarak çalışmaktaydı. Babasının çalıştığı hastanede hasta bakıcı rahibelere hayranlık duyan Türeci, çok kültürlü bir ortamda büyüdü. Bir röportajında kendisini "Prusya Türkü" olarak tanımlamıştır.

 

Türeci, lisans eğitimini Saarland Üniversitesi'nde tamamladı. 2001 yılında Mainz kentine taşındı. Mainz üniversitesi Hastanesi'nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı. Çalışmalarını, Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe "ganimet" kelimesinden esinlenerek "Ganymed" adını verdikleri  firmada sürdürdü. Kendisi gibi Türkiye göçmeni olan meslektaşı Uğur Şahin ile 2002'de evlendi. Çift, bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmayı sürdürdü.

Kansere karşı hassas antikor tedavilerine öncülük eden Ganymed 2016'da Japon ilaç şirketi Astellas'a satıldı. Şirketi 1.3 milyar euroya satışları o tarihe kadar Almanya'da tıp sektöründeki en yüksek meblağlı satış oldu. Bu satış Özlem Türeci-Uğur Şahin çiftini Almanya'daki en zenginler arasına soktu.

 

Türeci 2008 yılında eşi Uğur Şahin ve Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurdu. 2018 yılında şirketin baş tıbbi sorumlusu oldu. 2020 yılı itibarıyla 1300 çalışanı olanı şirket, başlangıçta immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalar yaptı. 2020'de COVID-19 pandemisi'nin ortaya çıkmasıyla şirket bir koronavirüs aşısı bulmaya yöneldi. Özlem Türeci, SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilmek istenen aşı çalışmalarında öncü bir rol oynadı. Aşının geliştirilmesi konusunda BioNTech ile iş birliği yapan ABD ilaç şirketi Pfizer 9 Kasım 2020'de yaptığı açıklamada, üretilen COVID-19 aşısı (BNT162)'nın %90 başarı elde ettiğini duyurmuştur.

 

ÖDÜLLERİ

1995'te Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği'nin Vincenz Czerny Ödülüne, 1997 yılında ise "Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü" sahibi oldu. 2005 yılında Alman İmmünoloji Derneği Tarafın Şahin ile birlikte "bağışıklık sisteminin anlaşılmasına önemli katkı sağlayan ya da olağanüstü araştırmalarından kaynaklanan uygulamalar geliştiren” bilim insanlarına verilen Georges Köhler Ödülü'ne layık görüldü.  Türeci eşi Uğur Şahin ile birlikte, koronavirüs aşısını bir yıldan kısa sürede geliştirmelerinden dolayı, her yıl kayda değer etki yaratan kişileri "Yılın Kişisi" olarak seçen Londra merkezli Financial Times tarafından "2020 Yılın Kişisi" seçildiler. 10 Mart 2021'de Bilkent Üniversitesi rektörü Abdullah Atalar, "mRNA tabanlı aşı geliştirme çabaları ve örnek oluşturan girişimcilik başarıları" sebebiyle üniversite mütevelli heyeti ve senatosunun da onayıyla Özlem Türeci ve Uğur Şahin'e onursal doktora tevcih edileceğini duyurdu.

 

Aralık 2020'de Axel Springer SE tarafından Covid-19'a karşı geliştirdikleri mRNA aşısı ve çalışmalarından dolayı eşi Uğur Şahin ile birlikte "2021 Onur Ödülü"'ne layık görüldüğü açıklandı. 18 Mart 2021'de düzenlenen törene Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz bizzat katılırken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise video-konferans yöntemiyle katıldı ve çifti çalışmalarından dolayı tebrik etti. 19 Mart 2021'de eşi Uğur Şahin ile birlikte aşı çalışmaları sebebiyle Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı'na layık görüldü. Bellevue Sarayı'nda düzenlenen törene, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Şansölye Angela Merkel'de katıldı.

 

UĞUR ŞAHİN

 

Uğur Şahin (d. 19 Eylül 1965, Hatay), Türk-Alman immünolog, onkolog, akademisyen, bilim insanı ve milyarder. Mainz merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortağı ve CEO'su olan Şahin aynı zamanda Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

 

Şahin ve eşi Özlem Türeci, 2019 yılında Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınının etmeni SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilen Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının geliştirildiğine dair haberlerin ardından uluslararası medyanın ilgi odağı oldu. Fransız LCI kanalı, Nobel Kimya ve Fizik Ödülü sahibi Pierre ve Marie Curie çiftine benzettiği Şahin-Türeci çiftinin, aşı çalışmalarının başarıya ulaşması halinde Nobel Ödülü almalarına kesin gözüyle bakıldığını bildirdi.

 

Piyasa değeri 41.7 milyar dolar olan BioNTech şirketinin sahibi olan Uğur Şahin, Özlem Türeci ile birlikte Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında yer almaktadır. Ayrıca Bloomberg Business'ın “Dünyanın en zengin 500 insanı” listesinde 8.7 milyar dolar kişisel serveti ile 307. sırada yer alan Uğur Şahin, “Dünyadaki en zengin Türk” unvanını da elinde bulundurmaktadır.

KARİYERİ

Şahin, 20 yaşında henüz öğrenci iken bir laboratuvarda çalışmaya başladı. 1990'ların başında önce Köln Üniversitesi'nin lösemi bölümünde, ardından sekiz yıl Saarland Üniversitesi'nde iç hastalıkları ile hematoloji-onkoloji doktoru olarak çalıştı. Yüksek verimli immünolojik yöntemler ve biyoenformatik yaklaşımlar kullanarak kanser hedefi keşfinde öncü olan Şahin, yeni kanser biyobelirteçlerini ve hedeflenen tedavi platformlarını kapsayan 70'ten fazla bağımsız patent başvurusuna sahiptir. Çalışmalarında sık sık immünolog eşi Özlem Türeci ile işbirliği yaptı ve 2001'de birlikte kansere karşı monoklonal antikorlar geliştirmek için Ganymed İlaç'ı kurdular. Ganymed, 2016 yılında Japon ilaç şirketi Astellas Pharma tarafından 1.4 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alındı. Şahin; 2008 yılında yine milyarder Strüngmann kardeşlerin desteğiyle, Nisan 2021 itibariyle piyasa değeri 41.7 milyar $ olan BioNTech'i kurdu. Ganymed'i yöneten Türeci, yıllarca şirketin bilimsel danışmanı olarak görev aldı ve Ganymed'in satılmasının ardından BioNTech'e baş tıp sorumlusu olarak katıldı. Şu anda 1.300 çalışanı olan BioNTech ile çift, insan vücudunun kendi antijenini üretmesini sağlamak için mRNA adı verilen genetik materyali kullanarak bireyselleştirilmiş kanser immünoterapisi tedavi yöntemleri geliştirmeye başladı. Amaç, bağışıklık sisteminin karşılık gelen bir reaksiyonunu tetikleyerek tümörlerin inhibisyonuna ve gerilemesine yol açan genetik bilgi içeren haberci bir madde olan ribo nükleik asit'e (RNA) dayalı bir kanser aşısı geliştirmektir. Ekibiyle birlikte, özellikle her hastanın kanser mutasyon profiline göre uyarlanmış mRNA bazlı aşıların geliştirilmesine öncülük etti. Şahin aynı zamanda Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki Translasyonel Onkoloji ve Immünoloji Merkezi (TRON)'un 2010 yılından beri direktörlüğünü yapmaktadır. Bundan önce ise 2010'dan Eylül 2019'a kadar TRON'un bilimsel genel müdürlüğünü yürüttü. Kanser ve yüksek tıbbi gereksinimi olan diğer ciddi hastalıkların tedavisi için yeni teşhis ve ilaçların bulunmasını misyon edinen bir biyofarmasötik araştırma kuruluşu olan TRON'un kurucu ortağı ve hissedarı olan Şahin, aynı zamanda burada araştırma ve geliştirmeler için doktora öğrencilerine bilimsel danışmanlık yapmaktadır.

 

2019 yılında Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan COVID-19 pandemisinin ardından şirket koronavirüs aşısı geliştirmeye yoğunlaştı. 9 Kasım 2020'de Amerikan ilaç firması Pfizer ve BioNTech yaptığı ortak açıklamada, Dr. Şahin ve ekibi tarafından SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilen Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının etkinlik oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, geliştirilen aşının güvenliğine ilişkin ciddi kaygı yaratacak bir bulgunun şimdilik söz konusu olmadığı, aşının acil kullanım ruhsatı alması için bu ay içinde Amerika Birleşik Devletleri makamlarına başvuru yapılmasının beklendiği kaydedildi.  COVID-19 aşısı haberleri sonrası Fransız La Chaîne Info (LCI) haber kanalı yaptığı yorumda Türk kökenli çifti, radyoaktivite'yi bulan Nobel Kimya ve Fizik Ödülü sahibi çift Pierre Curie ve Marie Curie'ye benzetti.

ENGLISH

ÖZLEM TÜRECİ

 

Özlem Türeci (born 6 March 1967, Lastrup, Lower Saxony) is a German immunologist, entrepreneur, academic and scientist. Türeci, who is an experienced researcher in cancer research, is one of the founders and chief medical officer of the biotechnology company BioNTech. He serves as President of the Cancer Immunotherapy Association (CIMT) and teaches at the Johannes Gutenberg University of Mainz. He is also the co-founder of the Individualized Immune Intervention Team (Ci3) in Mainz, Germany. The company named Ganymed Pharmaceuticals, of which he is one of the founders, continues its activities as a subsidiary of the Japanese company Astellas today.

 

LIFE 

She was born on March 6, 1967 in Lastrup, Lower Saxony, West Germany, to a family of immigrants from Istanbul.Her father, who is from Fındıklı in Rize, was working as a surgeon in a Catholic hospital. Türeci grew up in a multicultural environment, admiring the nurses at the hospital where her father worked.She described herself as a "Prussian Turk" in an interview.

 

Türeci completed her undergraduate education at Saarland University. In 2001 she moved to the city of Mainz. At the Mainz University Hospital, She conducted studies aiming to fight the immune system against cancer with modified genetic codes.She continued her studies in the company she founded with Uğur Şahin in 2001 and named "Ganymed", inspired by the Turkish word "booty". She married her colleague Uğur Şahin, who is also an immigrant from Turkey, in 2002. The couple continued to work together to have the immune system detect cancerous cells as a virus that has entered the body and eliminate them.

Ganymed, which pioneers sensitive antibody therapies for cancer, was sold to Japanese pharmaceutical company Astellas in 2016. His company's sales of 1.3 billion euros were the highest in the medical sector in Germany to date. This sale put Özlem Türeci-Uğur Şahin among the richest people in Germany.

 

Türeci founded BioNTech in 2008 with her wife Uğur Şahin and Austrian immunologist, oncologist Christoph Huber. She became the company's chief medical officer in 2018. The company, which has 1300 employees as of 2020, initially worked on immunotherapy cancer treatments. With the emergence of the COVID-19 pandemic in 2020, the company turned to find a coronavirus vaccine. Özlem Türeci played a leading role in the vaccine studies to be developed against SARS-CoV-2. The US pharmaceutical company Pfizer, which collaborates with BioNTech on the development of the vaccine, announced on 9 November 2020 that the COVID-19 vaccine (BNT162) has achieved 90% success.

AWARDS
She was the recipient of the Vincenz Czerny prize of the German Society of Hematology and Oncology in 1995 and the "Calogero Pagliarello Research Prize" in 1997. in 2005 she was awarded the Georges Köhler Prize by the German Society of Immunology, which is awarded to scientists who "have made a significant contribution to the understanding of the immune system or have developed applications resulting from their outstanding research”. She and his wife Uğur Şahin were named "Person of the year 2020" by the London-based Financial Times, which each year selects notable people as "Person of the year" for their development of the coronavirus vaccine in less than a year. on March 10, 2021, Bilkent University Rector Abdullah Atalar announced that Özlem Türeci and Uğur şahin will be awarded honorary doctorates with the approval of the University Board of trustees and the Senate due to "efforts to develop mRNA-based vaccine and exemplary entrepreneurial achievements".

 

In December 2020, it was announced that Axel Springer SE was awarded the "2021 Honor award"along with his wife Uğur Şahin for their mRNA vaccine and work against Covid-19. Austrian Chancellor Sebastian Kurz personally attended the ceremony on March 18, 2021, while European Commission President Ursula von der Leyen and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attended by video conference and congratulated the pair on their work. on March 19, 2021, he was awarded the Order of Merit of the Federal Republic of Germany for his work in vaccination together with his wife Uğur Şahin. German President Frank-Walter Steinmeier and Chancellor Angela Merkel attended the ceremony at Bellevue Palace.

UĞUR ŞAHİN

 

Uğur Şahin (born 19 September 1965, Hatay), Turkish-German immunologist, oncologist, academician, scientist and billionaire. Şahin is the co-founder and CEO of BioNTech, a biotechnology company based in Mainz, and also works as a lecturer at the Mainz Johannes Gutenberg University Medical Center.

 

Şahin and his wife Özlem Türeci became the focus of international media attention after the news that the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine was developed against SARS-CoV-2, the cause of the coronavirus epidemic that emerged in Wuhan, China in 2019 and spread all over the world. French LCI channel reported that the Şahin-Türeci couple, whom they likened to the Nobel Prize winners in Chemistry and Physics, Pierre and Marie Curie, would be deemed certain to receive the Nobel Prize if their vaccine studies were successful.

 

Uğur Şahin, the owner of the BioNTech company with a market value of 41.7 billion dollars, is among the 100 richest people in Germany along with Özlem Türeci. Uğur Şahin, who is ranked 307th in Bloomberg Business's list of “The 500 richest people in the world” with a personal wealth of 8.7 billion dollars, also holds the title of “The richest Turk in the world”.

,

CARRER

Şahin started working in a laboratory at the age of 20 when he was still a student. In the early 1990s, he worked as a doctor of internal medicine and hematology-oncology at the leukemia department of the University of Cologne, then at the University of Saarland for eight years.A pioneer in cancer target discovery using high-throughput immunological methods and bioinformatics approaches, Şahin has more than 70 independent patent applications covering new cancer biomarkers and targeted treatment platforms. He often collaborated with his immunologist wife Özlem Türeci and in 2001 they founded Ganymed Pharmaceuticals to develop monoclonal antibodies against cancer. Ganymed was acquired by Japanese pharmaceutical company Astellas Pharma in a $1.4 billion deal in 2016. Hawk; In 2008, with the support of the billionaire Strungmann brothers, he founded BioNTech with a market value of $41.7 billion as of April 2021. Türeci, who runs Ganymed, served as the company's scientific advisor for years and joined BioNTech as chief medical officer after Ganymed was sold. With BioNTech, which currently has 1,300 employees, the couple began developing individualized cancer immunotherapy treatment methods using genetic material called mRNA to enable the human body to produce its own antigen. The aim is to develop a cancer vaccine based on ribonucleic acid (RNA), a messenger substance containing genetic information that triggers a corresponding reaction of the immune system leading to the inhibition and regression of tumors. With his team, he pioneered the development of mRNA-based vaccines specifically tailored to each patient's cancer mutation profile. Şahin has also been the director of the Center for Translational Oncology and Immunology (TRON) at the Johannes Gutenberg University Medical Center in Mainz since 2010. Prior to that, he was the scientific general manager of TRON from 2010 to September 2019. Şahin is the founding partner and shareholder of TRON, a biopharmaceutical research organization whose mission is to find new diagnoses and drugs for the treatment of cancer and other serious diseases with high medical needs, and also provides scientific advice to doctoral students for research and development there. After the COVID-19 pandemic, which emerged in China in 2019 and spread all over the world, the company focused on developing a coronavirus vaccine. In a joint statement made by the American pharmaceutical company Pfizer and BioNTech on November 9, 2020, Dr. Şahin and his team stated that the effectiveness rate of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine developed against SARS-CoV-2 is over 90 percent. In the statement made, it was noted that there is no finding that will cause serious concern about the safety of the vaccine developed, and it is expected to apply to the United States authorities this month to obtain an emergency use license for the vaccine. After the news of the COVID-19 vaccine, the French La Chaîne Info (LCI) news channel compared the Turkish-origin couple to Pierre Curie and Marie Curie, the Nobel Prize winners in Chemistry and Physics, who discovered radioactivity.

320x180_cmsv2_4e96fa00-45b6-5fc0-83a9-db

BİLİM VE TÜRKLER

Telif Hakkı © 2021 BİLİM VE TÜRKLER - Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page