top of page

ÖMER HAYYAM

200px-Omar_Khayyam2.jpg

TÜRKÇE

Ä°ranlı astronom, bilim adamı, ÅŸair, bilgin ve filozoftur. Asıl adı Giyaseddin Ebu'l Feth Bin Ä°brahim El Hayyam' dır. Ömer Hayyam, Ä°ran ve doÄŸu edebiyatında rubai türünün kurucusudur. Batı ülkelerinde adına birçok dernek kurulmuÅŸ, rubaileri bütün batı dillerine çevrilmiÅŸtir. Matematik, fizik, astronomi ve tıp alanlarında birçok icadı ve önemli eseri bulunmaktadır. Ä°bn-i Sina'dan sonra DoÄŸu'nun yetiÅŸtirdiÄŸi en büyük bilgin olarak kabul edilmiÅŸtir. 18 Mayıs 1048'de Ä°ran'ın NiÅŸabur kentinde doÄŸdu. Ömer Hayyam, bir çadırcının oÄŸluydu. Bu yüzden acem dilinde çadırcı anlamına gelen soyadını babasının mesleÄŸinden aldı. Ömer Hayyam, yaÅŸadığı dönemde daha çok bilgin olarak ün kazandı. Matematik ,fizik, astronomi ve tıp gibi rasyonel ilimler dışında müzik ve ÅŸiirle de yakından ilgilendi. Ä°ran'ın, Selçuklular yönetiminde olduÄŸu dönemde yaÅŸayan Hayyam, Horasan ülkesindeki büyük ÅŸehirleri, Belh, Buhara ve Merv gibi bilim merkezlerini gezdi, BaÄŸdat'a da gitti. Zamanının hükümdarlarından, özellikle Selçuklu Sultanı MelikÅŸah ve Karahanlı Åžemsülmülk'ten büyük yakınlık gördü. Saraylarına ve meclislerine sık sık konuk oldu. Residüddin'in "Cami-üt-Tevarih" adlı eserinde anlattığına göre Nizamülmülk ve Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ile okul arkadaÅŸları ve yakın dosttular. Nizamülmülk, bilgisine çok güvendiÄŸi için devlet yönetimi konusunda kendisine yardımcı olması için Hayyam'dan yardım istedi, ancak o, saray entrikalarından hayatının sonuna kadar uzak kalmayı yeÄŸlediÄŸi için bu teklifi geri çevirdi. Gerek kendi yaÅŸadığı dönemde, gerekse sonraki çaÄŸlarda yazılan tüm kaynaklarda, Ömer Hayyam'ın çağının bütün bilgilerini edindiÄŸi, o alanlarda derin tartışmalara girdiÄŸi, fıkıh, ilahiyat, edebiyat, tarih, fizik ve astronomi okuttuÄŸu yazılıdır. Hayyam, fizik, metafizik, matematik, astronomi ve ÅŸiir alanlarında deÄŸiÅŸik eserler yazdı. Yazdığı bilimsel içerikli kitaplar arasında Ä°bni Sina'nın Temcid (Yücelme) adlı eserinin yorum ve tercümesi, Cebir ve Geometri Üzerine, Fiziksel Bilimler Alanında Bir Özet, Varlıkla Ä°lgili Bilgi Özeti, OluÅŸ ve GörüÅŸler, Bilgelikler Ölçüsü, Akıllar Bahçesi yer aldı. En büyük eseri Cebir Risalesi'ydi. Matematik bilgisi ve yeteneÄŸi zamanın çok ötesinde olan Ömer Hayyam denklemlerle ilgili baÅŸarılı çalışmalar yaptı. Bunun yanısıra, binom açılımını ve bu açılımdaki katsayıları da bulan ilk kiÅŸiydi.

 

Ömer Hayyam'ın edebiyat tarihindeki yerini belirleyen, sonraki yüzyıllarda da Ä°slam dünyasının en büyük ÅŸairlerinden biri olarak anılmasına neden olan, yazdığı rubailerdi. O günlerden bugüne dilden dile dolaÅŸarak gelen sayısının ikiyüz kadar olduÄŸu tahmin edilen rubaileri, sonraki çaÄŸlara da damgasını vuran eserler oldu. Hayyam, rubailerini yazarken oldukça kolay anlaşılan, akıcı ve açık bir dil kullandı. Åžiirlerinde gerçekçiydi. YaÅŸadıklarını ve gözlemlediklerini olduÄŸu gibi dile getirdi. Ona göre, en ÅŸaÅŸmaz ölçü akıl ve saÄŸduyuydu. Ä°nsanoÄŸlu, gerçeÄŸe ancak akıl yolu ile ulaÅŸabilirdi. Åžiirlerinde zamanının haksızlıklarını ve saçmalıklarını ince ve alaycı bir dille yerdi. Dörtlüklerinin konusunu aÅŸk, ÅŸarap, dünya, insan hayatı ve yaÅŸama sevinci gibi temalardan seçti. Ä°nsan hayatının ana dokularına felsefi bir gözle baktı. Büyük ÅŸaire göre gerçek olan, yaÅŸanandır;dünyanın ötesinde ikinci bir dünya yoktur; insan, yaÅŸadığı sürece gerçektir;en ÅŸaÅŸmaz ölçü, iman deÄŸil, akıl ve saÄŸduyudur; insan, aklıyla vardır; dolaysıyla da en iyi ölçü, en ÅŸaÅŸmaz kılavuz akıldır ve gerçeÄŸe ancak akıl yolu ile varılabilir.Hayyam'ın ÅŸiirinde çağının haksızlıkları,madrabazlıkları ve saçmalıkları ince, alaycı, iÄŸneleyici bir dille yerilir. Dörtlüklerinin konusu; aÅŸk, ÅŸarap, dünya, insan hayatı, yaÅŸama sevinci, içinde bulunduÄŸumuz geçici dünyanın tadını çıkarma gibi insanla sıkı baÄŸlantılı olan gerçek eylem ve davranışlardır. Hayyam kendisinden sonra gelen pek çok ÅŸairi etkilemiÅŸ, rubai alanında tek örnek olarak benimsenmiÅŸtir.

 

Batı ülkelerinde adına bir çok dernek kurulmuÅŸ, rubaileri bütün bati dillerine, bu arada birçok defa Türkçeye Rubaiyat-i Hayyam, Hayyam'ın Rubaileri, Ömer Hayyam ve Rubaileri, Dörtlükler adı altında tercüme edilmiÅŸtir. "Horasan'ın yıldızı; Ä°ran'ın ve Irak'ın dahisi, feylesofların prensi Ömer" ÅŸeklinde anıldı. 4 Aralık 1131'de doÄŸduÄŸu yer olan NiÅŸabur'da hayatı 83 yaşında sona erdi. Hayyam, yaptığı çalışmaların çoÄŸunu kaleme almamıştır, ancak kendisi birçok teori ve icadın isimsiz kahramanıdır. 21 Mart 1079 yılında tamamladığı, "Celali Takvimi" olarak bilinen takvim için büyük çaba sarf etmiÅŸtir. GüneÅŸ yılına göre düzenlenen bu takvim 5000 yılda bir gün hata verirken, bugün kullandığımız "Gregoryen Takvimi" 3330 yılda bir gün hata vermektedir. ÇeÅŸitli bilim dallarında birçok eser yazan Ömer Hayyam'ın eserlerinden 18 tanesinin adı bilinmektedir.

 

 

ESERLERÄ°

  1. Ziyc-i MelikÅŸahi. (Astronomi ve takvime dair, MelikÅŸah'a ithaf edilmiÅŸtir)

  2. Kitabün fi'l Burhan ül Sıhhat-ı Turuk ül Hind. (Geometriye dair)

  3. Risaletün fi Berahin Ä°l Cebr ve Mukabele. (Cebir ve denklemlere dair)

  4. MüÅŸkilat'ül Hisab. (AritmetiÄŸe dair)

  5. Ä°lm-i Külliyat (Genel prensiplere dair)

  6. Nevruzname (Takvim ve yılbaşı tespitine dair)

  7. Risaletün fil Ä°htiyal li Marifet. (Altın ve gümüÅŸten yapılmış bir cisimde altın ve gümüÅŸ miktarının bilinmesine dair. Almanya Gotha kütüphanesinde bir nüshası mevcuttur.)

  8. Risaletün fi Åžerhi ma EÅŸkele min Musaderat(Öklid'in bir probleminin çözülmesi metoduna dair, Hollanda Leiden kütüphanesinde bir nüshası vardır. F. Woepcke fransızcaya çevirmiÅŸtir.)

  9. Risaletün fi Vücud (Felsefede ontoloji bahsine dair. Britanya kütüphanesinde bir nüshası mevcuttur.)

  10. Muhtasarun fi't Tabiiyat (Fizik Ä°lmine dair)

  11. Risaletün fi'l Kevn vet Teklif (Felsefeye dair)

  12. Levazim'ül Emkine (Meskûn yerlerin iklimi ve hava deÄŸiÅŸikliklerine dair)

  13. Fil Cevab Selaseti Mesâil ve fi KeÅŸfil Hicab (Üç meseleye cevap ve alemde zıtlığın zorunlu olduÄŸuna dair)

  14. Mizan'ül Hikem (Pırlantalı eÅŸyaların taÅŸlarını çıkarmadan kıymetini bulmanın yöntemine dair)

  15. Abdurrahman'el Neseviye Cevab (Hak Teâlâ'nın alemleri yaratmasının ve insanları ibadetle yükümlü kılmasının hikmetine dair)

  16. Nizamülmülk (Arkadaşı olan vezirin biyografisi)

  17. EÅŸ'arı bil Arabiyye (Arabça rûbaileri)

  18. Fil Mutayat (Ä°lim prensipleri)

 

ENGLISH

Iranian astronomer, scientist, poet, scholar and philosopher.  His real name is Giyaseddin Ebu'l Feth Bin Ä°brahim El Hayyam.  

 

Ömer Hayyam is the founder of the rubai genre in Iranian and eastern literature.  Many associations have been established in the western countries, and his rubias have been translated into all western languages.  He has many inventions and important works in the fields of mathematics, physics, astronomy and medicine.  After Ibn Sina, he was accepted as the greatest scholar raised by the East.  He was born on May 18, 1048 in Nishapur, Iran.  Omar Khayyam was the son of a tentmaker.  Therefore, he took his surname, which means tentmaker in Persian language, from his father's profession.  Ömer Hayyam gained fame as a scholar during his lifetime.  Apart from rational sciences such as mathematics, physics, astronomy and medicine, he was also closely interested in music and poetry.  Hayyam, who lived in the period when Iran was under the rule of the Seljuks, visited the big cities of Khorasan, science centers such as Belh, Bukhara and Merv, and went to Baghdad.  He was very close to the rulers of his time, especially the Seljuk Sultan MelikÅŸah and the Karahanlı Åžemsülmülk.  He was a frequent guest at their palaces and assemblies.  According to what Residüddin tells in his work "Cami-üt-Tevarih", Nizamülmülk and Hasan Sabbah were schoolmates and close friends with Ömer Hayyam.  Nizamülmülk asked for help from Khayyam to help him in the administration of the state because he was very confident in his knowledge, but he refused this offer because he preferred to stay away from palace intrigues for the rest of his life.  In all the sources written both in his own time and in later ages, it is written that Ömer Hayyam acquired all the knowledge of his age, entered into deep discussions in those fields, taught fiqh, theology, literature, history, physics and astronomy.  Khayyam wrote different works in the fields of physics, metaphysics, mathematics, astronomy and poetry.  Among the scientific books he wrote were the interpretation and translation of Ibn Sina's Temcid, On Algebra and Geometry, A Summary in the Field of Physical Sciences, Summary of Knowledge About Being, Formation and Views, The Measure of Wisdom, and The Garden of Minds.  His greatest work was the Treatise of Algebra.  Ömer Hayyam, whose mathematical knowledge and ability was far beyond his time, made successful studies on equations.  In addition, he was the first to find the binomial expansion and the coefficients in this expansion.

 

 It was the rubai that he wrote that determined the place of Ömer Hayyam in the history of literature and caused him to be remembered as one of the greatest poets of the Islamic world in the following centuries.  His rubais, whose number is estimated to be around two hundred since those days, have been the works that left their mark on the following ages. Hayyam used a very easy to understand, fluent and clear language while writing his rubais.  He was realistic in his poems.  He expressed what he experienced and observed.  According to him, the most infallible measure was reason and common sense.  Man could only reach the truth through reason.  In his poems, he slandered the injustices and absurdities of his time in a subtle and sarcastic language.  He chose the themes of his stanzas from themes such as love, wine, the world, human life and the joy of living.  He looked at the main fabrics of human life with a philosophical eye.  For the great poet, the real is the lived; there is no second world beyond the world;  man is real as long as he lives; the most unfailing measure is not faith but reason and common sense;  man exists with his mind;  therefore, the best measure, the most infallible guide is the mind, and the truth can only be reached through reason. In Hayyam's poetry, the injustices, deceptions and absurdities of his age are criticized with a thin, sarcastic, sarcastic language.  The subject of their quatrains;  love, wine, the world, human life, the joy of life, and the enjoyment of the temporary world we live in are real actions and behaviors that are closely related to human beings.  Hayyam influenced many poets who came after him and was adopted as the only example in the field of rubai.

 

 Many associations were established in the name of Western countries, their rubai were translated into all western languages, meanwhile, many times into Turkish under the name of Rubaiyat-i Hayyam, Hayyam's Rubai, Ömer Hayyam and His Rubais, Quadruples.  He was remembered as "the star of Khorasan, the genius of Iran and Iraq, the prince of philosophers Omar".  His life ended at the age of 83 in Nishapur, where he was born on December 4, 1131.  Hayyam did not pen much of his work, but he is the unsung hero of many theories and inventions.  He made great efforts for the calendar known as the "Jalali Calendar", which he completed on March 21, 1079.  While this calendar, which is organized according to the solar year, gives an error once in 5000 years, the "Gregorian Calendar" we use today gives an error of one day in 3330 years.  The names of 18 of Ömer Hayyam's works, who wrote many works in various disciplines, are known.

 

 

 WORKS

 1. Ziyc-i MelikÅŸahi.  (Dedicated to MelikÅŸah about astronomy and calendar)

 2. Kitabün fi'l Burhan ül Sıhhat-ı Turuk ül Hind.  (about geometry)

 3. Risaletun fi Berahin Ä°l Jabr and Mukabele.  (About algebra and equations)

 4. MüÅŸkilat'ül Hisab.  (On arithmetic)

 5. Ä°lm-i Külliyat (About general principles)

 6. Nevruzname (Regarding the calendar and New Year's determination)

 7. Risaletün fil Ä°htiyal li Marifet .  (On knowing the amount of gold and silver in an object made of gold and silver. There is a copy in the Gotha library in Germany.)

 8. Risaletün fi Åžerhi ma EÅŸkele min Musaderat (There is a copy of Euclid's method of solving a problem in the library of Leiden, Netherlands. It was translated into French by F. Woepcke.)

 9. Risalatün fi Vücud (About ontology in philosophy. There is a copy in the British library.)

 10.Muhtasarun  fi't Tabiyat (About Physics Science)

 11. Risaletun fi'l Kevn vet Offer (About Philosophy)

 12. Levazim'ül Emkine (On climate and weather changes in residential areas)

 13. Fil Cevab Selaseti Mesâil ve fi KeÅŸfil Hijab (Answering three issues and the necessity of contrast in the world)

 14. Mizan'ül Hikem (About the method of appreciating diamond items without removing their stones)

 15. Abdurrahman'el Neseviye Cevab (On the wisdom of Allah's creation of the worlds and obliging people to worship)

 16. Nizamülmülk (Biography of his friend, the vizier)

 17. Ash'ari bil Arabiyya (Arabic rubai)

 18. Fil Mutayat (Principles of Science)

bottom of page