top of page

HULUSÄ° BEHÇET

indir (2).jpg

TÜRKÇE

Hulusi Behçet (20 Åžubat 1889 - 8 Mart 1948, Ä°stanbul), Türk dermatoloji uzmanı ve bilim insanı.

 

1937 yılında, bir kan damarı enflamasyonu (vaskülit) hastalığı olan ve bugün kendi adıyla anılan Behçet hastalığını tarif eden ilk bilim insanı olmuÅŸtur.

 

Zor bir çocukluk geçiren Behçet çok genç yaÅŸta annesini kaybetmiÅŸ ve büyükannesi tarafından büyütülmüÅŸtür. Babasının Åžam'daki iÅŸleri sebebiyle ilk öÄŸremini o dönemler Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nda bulunan Åžam'da tamamlamıştır. Fransızca, Almanca ve Latince öÄŸrenmiÅŸtir. Tıp öÄŸrenimini Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde almıştır zira o dönemlerde Osmanlı Devleti'nde sivil tıp eÄŸitimi almak mümkün deÄŸildir. 1910'daki mezuniyetinden sonra dört yıl boyunca dermatoloji ve cinsel yolla bulaÅŸan hastalıklarda ihtisas yapmıştır.

 

I. Dünya Savaşı (1914-1918) sırasında Edirne'deki askerî hastanede dermatoloji ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak çalışmıştır. SavaÅŸtan sonra (1918-1919 arası) tıbbi bilgisini geliÅŸtirmek amacı ile önce BudapeÅŸte'ye sonra da Berlin'e gitmiÅŸtir. Birçok ünlü meslektaşı ile tanışma fırsatı bulmuÅŸtur.

 

Türkiye'ye döndükten sonra serbest çalışmaya baÅŸlamış; önce Hasköy Cinsel Hastalıkları Hastanesi'nde (Haliç) baÅŸhekim olmuÅŸ, sonra Vakıf Gureba Hastanesi'ne geçmiÅŸtir. O dönemde Ä°stanbul Tıp Fakültesi'nin bir parçası olan hastanede profesörlük de yapmıştır.

 

1923'te, meşhur bir diplomatın kızı olan Refika Davaz ile evlenmiştir. Evliliklerinden bir kızı vardır.

 

ÇALIÅžMALARI

1933'te eski Dar-ül Funun'dan Ä°stanbul Üniversitesi yeni kurulmuÅŸtu. Bu reform döneminde Ä°stanbul Üniversitesi'nde dermatoloji o zamanki adıyla Deri Hastalıkları ve Frengi KliniÄŸini kurmuÅŸ ve profesör seçilmiÅŸtir. Hulusi Behçet, Türk akademisinde profesör unvanını alan ilk kiÅŸidir. MesleÄŸinin ilk yıllarından beri dermatoloji konusunda üretken bir bilim insanı olarak, birçok ulusal ve uluslararası kongreye özgün makalelerle katılmış ve birçok bilimsel dergide makalesi yayınlanmıştır.

 

Ünlü Alman patolog Prof. Philipp Schwartz onun için, "Behçet dünya çapında ünlü bir bilim insanı ama Türkiye'de deÄŸil," demiÅŸ ve eklemiÅŸtir: "O her zaman yurt dışında buluÅŸlarını tanıtıyor; bunun için onu Türkiye'de bulamıyorsunuz."

 

Behçet, yeni kuÅŸakların eÄŸitimine yardımcı olmak için çok sayıda makaleyi Türkçeye çevirdi ve Kore gibi çok uzak ülkelerle iliÅŸki kurmak için uluslararası derlemelerde özgün olgu sunuları yayınladı.

 

1922'den itibaren frengi üzerinde çalışmalar yaptı ve frenginin tanısı, tedavisi, kalıtımsal özellikleri, serolojisi ve toplumsal yönleri üzerine birçok uluslararası makale yayınladı. Leishmaniasis (Oriental sore) 1923'ten itibaren Dr. Behçet'in üzerinde çalıştığı bir diÄŸer hastalıktı. Hakkında pek çok makale yayınladı ve diathermi ile tedavisinde baÅŸarılı oldu. Bir leishmania olgusunda, kabuk kaldırıldığında görünen "çivi belirtisini" ilk defa tanımladı. Yayınlanmış yapıtlarının bir kısmı parazitoz ile ilgiliydi. 1923 yılında Türkiye'deki "gale cereal - uyuz?" etkenlerini tanımladı.

 

O, aynı zamanda Türk tıbbının geliÅŸiminde yayıncılıkta da öncüydü ve 1924'te Türkiye'deki "Turkish Archives of Dermatology and Syphilology" isimli ilk dermato-veneroloji dergisinin sorumlusuydu.

 

ESERLERÄ°

Kitapları;

  1. Behçet H. Frengi Dersleri. Ä°stanbul, AkÅŸam Matbaası, 324 sh, 1936.

  2. Behçet H. Klinikte ve Pratikte Frengi TeÅŸhisi ve Benzeri Deri Hastalıkları. 450 sh. (ayrıca 130 sh. Resim), Ä°stanbul, Kenan Basımevi, 1940.

 

Bazı monografileri;

  1. Behçet H, Hodara M. Etude histologique expérimentale sur le sublimé appliqué sur la peau normale. Monografi, 55 sh., Keçecian Matb., Ä°stanbul, 1921.

  2. Behçet H, Hodara M. Recherches sur la pathogénie de la dermatose produites par les poussiéres d'orge altérées. Monografi, Ä°stanbul, 1921.

  3. Behçet H, Hodara M, Süreyya. Memleketimizde Arpa Uyuzlarının MenÅŸei Hakkında Etüdler. Monografi, 58 sh., Ä°stanbul, 1927.

  4. Behçet H. Frengi Niçin Ayıp Görülür, Frengiyi Neden Gizli Tutmak Adet OlmuÅŸtur. Tabiatta Ayıp Denilen Hastalık Var mıdır?, Monografi, 13 sh., Belediye Basımevi, Ä°stanbul, 1935.

  5. Behçet H. Frengi tarihi ve geçirdiÄŸi devirler. Üniv. Haft. Ist. Üniv. Yayın., No : 47, Ist. 1937.

  6. Saylan, Türkan (Aralık1997). 38. Yonsei Medical Journal. syf. 81–86.

ENGLISH

Hulusi Behçet (February 20, 1889 - March 8, 1948, Istanbul), Turkish dermatology specialist and scientist. In 1937, he became the first scientist to describe Behçet's disease, which is a blood vessel inflammation (vasculitis) disease, which is named after him.

Behçet, who had a difficult childhood, lost her mother at a very young age and was raised by her grandmother. Due to his father's work in Damascus, he completed his primary education in Damascus, which was then in the Ottoman Empire. He learned French, German and Latin. He received his medical education at the Gülhane Military Medical Academy because it was not possible to receive civil medicine education in the Ottoman Empire at that time. After her graduation in 1910, she specialized in dermatology and sexually transmitted diseases for four years.

 

During the First World War (1914-1918), he worked as a dermatology and venereal diseases specialist in the military hospital in Edirne. After the war (between 1918-1919), he went to Budapest and then to Berlin to improve his medical knowledge. He had the opportunity to meet many famous colleagues.

 

After returning to Turkey, he started to work as a freelancer; He first became the chief physician at Hasköy Sexual Diseases Hospital (Haliç) and then moved to Vakıf Gureba Hospital. He also worked as a professor at the hospital, which was part of the Istanbul Faculty of Medicine at that time. 

 

In 1923, he married Refika Davaz, the daughter of a famous diplomat. He has a daughter from their marriage.

 

SCIENTIFIC WORKS

In 1933, Istanbul University was re-established out of the old-fashioned Dar-ul Fünun. During this period of reform, Behçet founded the department of dermatology and venereal diseases. His curiosity for research, writing and discussion were his intellectual characteristics. Starting from the early years in his profession, his participation in national and international congresses with original articles was very apparent, publishing many articles at home and abroad. The famous German pathologist Philipp Schwartz called him once "a scientist who was well known everywhere, but in his country", adding that "you could never find him in Turkey because he was always abroad presenting his findings". He translated many articles into Turkish to help educate new generations and published original case reports in international reviews in order to make contact with such far countries as Korea.

He was interested in syphilis since 1922 and had published many international articles on its diagnosis, treatment, hereditary properties, serology, and social aspects. Leishmaniasis (Oriental sore) was another disease, which Behçet worked on, beginning in 1923. He wrote about it in many articles and succeeded in its treatment with diathermic. He first described "the nail sign" appearing by the removal of the crust of an oriental sore. A part of his published work was concerned with parasitosis. In 1923, he described the etiologic agents of "gale cereal" in Turkey.

 

He was also in the publishing vanguard to improve Turkish medicine and he was responsible for the first dermato-venerology journal of Turkey called ’’Turkish Archives of Dermatology and Syphilology’’ in 1924.

 

WORKS

His Books;

  1. Behçet H. Syphilis Lessons. Istanbul, Evening Printing House, 324 p., 1936.

  2. Behçet H. Syphilis Diagnosis and Similar Skin Diseases in Clinic and Practice. 450 sh. (also 130 p. Picture), Istanbul, Kenan Press, 1940.

 

Some Monographs;

  1. Behçet H, Hodara M. Etude histologique expérimentale sur le sublimé appliqué sur la peau normale. Monograph, 55 p., Keçecian Matb., Istanbul, 1921.

  2. Behçet H, Hodara M. Recherches sur la pathogénie de la dermatose produites par les poussiéres d'orge altérées. Monograph, Istanbul, 1921.

  3. Behcet H, Hodara M, Sureyya. Studies on the Origin of Barley Scabies in Our Country. Monograph, page 58, Istanbul, 1927.

  4. Behçet H. Why Syphilis Is Shame, Why It Has Been The Custom To Keep Syphilis Secret. Is There a Disease Called Disgrace in Nature?, Monograph, 13 p., Municipality Press, Istanbul, 1935.

  5. ,Behçet H. History of syphilis and its periods. Univ. Haft. Ist. Univ. Publication., No: 47, Ist. 1937.

  6. Saylan, Türkan (December 1997). 38. Yonsei Medical Journal. pp. 81–86

bottom of page