top of page

SABUNCUOÄžLU ÅžEREFEDDÄ°N

evrimagaci.org_public_content_media_3b69

TÜRKÇE

1385 yılında Amasya’da doÄŸmuÅŸtur. Dedesi SabuncuoÄŸlu Hacı Ä°lyas Çelebi ve babası Ali Çelebi de Amasya Bimarhanesi'nde yani o dönemlerin hastanesinde hekimbaşılık yapmış ünlü hekimlerdir. Çok küçük yaÅŸlarından itibaren usta-çırak iliÅŸkisi biçiminde hekimlik öÄŸrenmeye baÅŸlamıştır. Temel hekimlik eÄŸitimini Hekim Burhanettin Ahmet’ten Amasya DarüÅŸÅŸifâsı'nda almıştır. Henüz 17 yaşında iken hekimliÄŸe baÅŸlamış ve bundan sonra da hayatını okumaya, araÅŸtırmaya ve deneylere vermiÅŸtir. Vefat edene dek Amasya DarüÅŸÅŸifâsı'nda Anadolu halkına hizmet vermiÅŸ ve burada neredeyse 14 yıl boyunca baÅŸhekimlik yapmıştır. O zamanlarda hekimler cerrahiye pek ilgi duymamış hatta cerrahi tedavinin gerekli olduÄŸu durumlarda bile ısrarla ilaçla tedaviyi tercih etmiÅŸlerdir. Bunun sebebi ise cerrahi giriÅŸimler için kaynak kitapların az oluÅŸu ve bu yüzden hastaların hayati tehlike ve sakatlık riskinin fazla olmasıdır. Åžerefeddin SabuncuoÄŸlu buna raÄŸmen birçok hekimin aksine özellikle cerrahi ile ilgilenmiÅŸtir. Amasya'da çalışmış olduÄŸu DarüÅŸÅŸifa binası adına müze olarak düzenlenmiÅŸtir ve aynı zamanda adına bir hastane bulunmaktadır.

 

Åžerefeddin SabuncuoÄŸlu, tedavileri hastalara uygulamadan önce kendi üzerinde bile test ederdi. Sepsisin farkındaydı ve herhangi bir patojenin yayılmasını önlemek için antiseptik olarak ÅŸarap ve zeytinyağı içeren cerrahi bir kıyafet giyerdi. Kaleme aldığı bir meme kanseri olgusunda küçük tümörlerin kanserin erken evrelerinde cerrahi olarak çıkarılmasını tedavi olarak önermiÅŸtir. Bu tedavi, tümörün vücudun geri kalanına yayılmamasını veya büyümemesini saÄŸlar ve günümüzde kanser tedavisinde de yaygın bir uygulamadır.

 

SabuncuoÄŸlu’na göre ancak tıbbi tedavi baÅŸarısız olursa cerrahi yol denenmelidir. Ayrıca, ameliyat sonrası bakımın önemine de vurgu yapmıştır. DenediÄŸi ilaçlarda görülebilecek yan etkileri de kayıt altına almıştır.

 

SabuncuoÄŸlu deneysel hekimliÄŸinin yanı sıra tıp camiasına birçok yenilik getirmiÅŸtir. Çocuklarda hidrosefalik drenaj tekniklerini ilk tanımlayanlardan biridir. Spinal ameliyatlarda aksiyal traksiyon tekniÄŸini kullanan ilk hekimdir. El cerrahisinden sonra tahta atel kullanımına öncülük etmiÅŸtir. Kadın doÄŸumu ile ilgili de çalışmaları mevcuttur, mesela Cerrahiyyeti'l-Ä°lhaniyye’de yaptığı önemli bir gözlem, gebenin nefesini tutup güçlü bir kuvvet uyguladığı takdirde doÄŸumun daha hızlı gerçekleÅŸebileceÄŸiydi. Daha güçlü bir kuvvet uygulamak için gebenin hapşırmasına neden olacak bitkisel droglar da önermiÅŸtir. Åžerefeddin SabuncuoÄŸlu, hamilelik sırasında ortaya çıkan komplikasyonları ve annenin ölümünün nasıl önlenebileceÄŸini de anlatmıştır. Ana teknikleri, bebeÄŸi anneden çıkarmak için ölü fetüse bir kancanın takılmasını içerir. Tıkanıklığa hidrosefali neden oluyorsa fetüsün kafatasının “Mi dah” aleti ile ezilmesini de önermiÅŸtir.

 

ESERLERÄ°

Akrabadin Tercümesi, Cerrahiyyeti'l-Ä°lhaniyye ve Mücerrebnâme olmak üzere 3 temel eseri vardır. Bilim dünyasına ilk defa 1920 yılında Dr. Hakkı Uzel tarafından yayınlanan bir makalede tanıtılan SabuncuoÄŸlu'nun eserleri günümüz diline Ä°lter Uzel tarafından aktarılmıştır.

​

ENGLISH

He was bor in 1385 in Amasya. His grandfather SabuncuoÄŸlu Hacı Ä°lyas Çelebi and his father Ali Çelebi were also famous physicians who worked as physicians in the Amasya Bimarhanesi, that is the hospital of those times. He started to learn medicine in the form of a master-apprentice relationship from a very young age. He received his basic medicine education from Physician Burhanettin Ahmet in Amasya Hospital. He started practicing medicine when he was only 17 years old and after that he gave his life to reading, researching and experiments. Until his death, he served the Anatolian people in the Amasya hospital and served as chief physician here for almost 14 yearsAt that time, physicians did not show much interest in surgery, and even in cases where surgical treatment was required, they insisted on drug treatment. The reason for this is that there are few resource books for surgical procedures and therefore the risk of life-threatening and disability of patients is high. Despite this, Åžerefeddin SabuncuoÄŸlu was particularly interested in surgery, unlike many physicians. It was organized as a museum on behalf of the hospital building where he worked in Amasya and also has a hospital in his name.

 

Åžerefeddin SabuncuoÄŸlu, he would even test treatments on himself before applying them to patients. He was aware of sepsis and wore a surgical gown containing wine and olive oil as an antiseptic to prevent the spread of any pathogens. recommended surgical removal of small tumors in the early home of cancer as a treatment in a breast cancer case he wrote. This treatment ensures that the tumor does not spread or grow to the rest of the body and is also common practice in cancer treatment today. According to SabuncuoÄŸlu, surgery should be attempted only if medical treatment fails. He also emphasized the importance of postoperative care. He also recorded the side effects that may be seen in the drugs he tried. In addition to his experimental medicine, SabuncuoÄŸlu brought many innovations to the medical community. He is one of the first to describe hydrocephalus drainage techniques in children. He is the first physician to use the axial traction technique in spinal surgeries. He pioneered the use of wooden splint after hand surgery. There are also studies on obstetrics, for example, an important observation he made in Cerrahiyyeti'l-Ä°lhaniyye was that if the pregnant woman held her breath and exerted a strong force, delivery could occur faster. He also suggested herbal drugs that will cause the pregnant woman to sneeze to apply a stronger force.Åžerefeddin SabuncuoÄŸlu, also described the complications that occur during pregnancy and how to prevent maternal death. main techniques, include attaching a hook to the dead fetus to remove the baby from the mother. He also suggested crushing the skull of the fetus with the "mi dah" tool if the obstruction was causing hydrocephalus.

 

WORKS

Translation of Akrabadin, he has three main works: Cerrahiyyeti'l-Ä°lhaniyye and Mücerrebnâme. For the first time in the world of science in 1920, works of SabuncuoÄŸlu, introduced in an article published by Dr. Hakkı Uzel, were transferred to today's language by Ä°lter Uzel.

Åžerafeddin_SabuncuoÄŸlu.jpg
bottom of page